30. Stöd efter uppsägningen med Paul Garside

En av coronapandemins olyckliga effekter är att många förlorar sina jobb. Veckans avsnitt av Let’s tech-podden handlar om stödet som man kan få som uppsagd och kollektivavtalsansluten tjänsteman inom privat sektor. Paul Garside är specialist på att starta eget på TRR (tidigare Trygghetsrådet) och berättar om sina erfarenheter som rådgivare, den nya gigekonomin och de vanligaste vägarna tillbaka till arbetslivet.

En av coronapandemins olyckliga effekter är att många förlorar sina jobb. Veckans avsnitt av Let's tech-podden handlar om stödet man kan få som uppsagd och kollektivavtalsansluten tjänsteman inom privat sektor. Paul Garside är specialist på att starta eget på TRR (tidigare Trygghetsrådet) och berättar om sina erfarenheter som rådgivare, den nya gigekonomin och de vanligaste vägarna tillbaka till arbetslivet.

Länkar

Om du inte hinner lyssna…

HE: Hej och välkomna till Let’s tech-podden. Vi har kommit upp i avsnitt 30. Henrik Enström heter jag som sitter här för Codic Consulting och Codic Education. Och som gäst i dag har vi Paul Garside som är specialist inom just att starta företag på TRR och som en del känner som Trygghetsrådet också. Även om jag hörde precis att det var lite på väg ut, så det får vi nog höra med om. Men det är ju då en stiftelse som stöttar uppsagda inom privat sektor, så man har väl medlemmar som är företag ungefär, va?

PG: Ja, precis Henrik. Tack så jättemycket att jag fick chansen att komma hit. Jättekul att få vara med här. Just nu har jag bytt tjänst kan man säga, så jag är vad vi kallar en nationell specialist på att starta eget här på TRR. Tidigare har jag haft en roll lokalt här i väst, och sen innan dess, eller hela tiden egentligen, har jag varit rådgivare på TRR. Jag började under 2012 när SAAB bilar gick i konkurs, så då satt jag uppe i Trollhättan ett år och jobbade med alla tjänstemän som fick gå.

HE: Så TRR har väldigt mycket att göra när det är såna speciella händelser?

PG: Absolut. Och då var SAAB det största omställningsprojekt som någonsin varit i Sverige faktiskt. Vi på den privata tjänstemannasidan, vi jobbade med 1 440 tjänstemän då, så som du kan förstå så var det ett ganska omfattande projekt, och då fick vi kalla folk från hela landet.

HE: Ja, och ni löser det när det är så många på så kort stund?

PG: Ja, det är en väldigt bra fråga och det gör vi faktiskt, för att vi har den här erfarenheten. Och jag tror SAAB gick i konkurs 19 december 2011 har jag för mig, och redan den andra veckan i januari hade vi ett kontor mitt i Trollhättan specifikt för SAAB-klienter och då var vi 15 rådgivare där som jobbade med det här under ett år. Så ja, det gick jättebra.

HE: Man tänker ju att många hittar helt nya vägar och gör saker som man kanske hade tänkt göra innan men aldrig riktigt orkat eller velat ta steget. Stämmer det?

PG: Absolut, det är ett väldigt vanligt resultat kan man säga efter att tjänstemän har varit hos oss, att: ”Oj, det här vad det bästa som hänt”, att få chansen att tänka om och kanske få lite utbildning och sånt, skapa en ny riktning. Och vi har en tradition, eller vad man säger, i Sverige att det ofta är så att vi har långa anställningar. Vi sätter mycket värde i det här med en…

HE: En livstidsanställning.

PG: En livstidsanställning, ja precis. Jobb för livet, så att säga. Så att vi jobbar ofta med personer som kanske har jobbat i ett företag 30 år eller mer.

HE: Det måste vara en stor omställning då om man varit på ett företag i 30 år.

PG: Ja, ja, ja. Absolut. Totalt. Det är också lite olika hur ett jobb är för olika personer. För vissa så är det bara ett jobb, medan för vissa är det en livsstil, det är ett socialt nätverket, och sen är det många av de här större företagen som kanske också tagit ett socialt ansvar också, och kanske anställt folk som de egentligen inte behövt, och gett dem en tillvaro.

HE: Men hur funkar TRR som organisation? Hur är det uppbyggt? Ni har medlemmar eller?

PG: Man kan säga att vi har parter som äger oss. Vi har Svenskt Näringsliv som äger oss och sen även PTK, och PTK är alla fackföreningar på tjänstemannasidan. Det finns 25 stycken eller något liknande. Och då är det som en del av kollektivavtalet. Det finns någonting som heter ett omställningsavtal. Det avtalet säger att när en tjänsteman blir uppsagd på grund av arbetsbrist, då får den tjänstemannen komma till oss och få hjälp och stöd i en omställning. Så i dagsläget är vi ungefär 170 rådgivare runtom i landet. Här i Göteborg just nu är vi 25 stycken.

Även om två personer kommer från samma arbetsgivare, har samma utbildning, samma erfarenheter på papperet, så är det fortfarande två helt olika individer med olika behov och olika planer framåt. En grund i det som vi jobbar med är att vi verkligen tittar på individen.

HE: Så ni är nästan som en sorts försäkring som triggas när en person blir av med jobbet?

PG: Precis. Man kan precis se det som en försäkring. Vi stöttar med allt från en coach, rådgivning, koordinator, massa olika funktioner egentligen. Även om två personer kommer från samma arbetsgivare, har samma utbildning, samma erfarenheter på papperet, så är det fortfarande två helt olika individer med olika behov och olika planer framåt. En grund i det som vi jobbar med är att vi verkligen tittar på individen.

HE: Vilken hjälp vill de flesta ha? Om man tittar på en standardperson, så att säga?

PG: En standardperson? Ja, det finns inte nu för tiden, men jag förstår vad du menar. Nej, men det är oftast kompetensutveckling. Det är väldigt vanligt att man kanske har en massa kompetenser som man kanske inte har något papper på. Det är inte verifierat. Man kanske behöver ta ett certifikat för att kunna bevisa sina kunskaper. Vi pratar ju också om att det kan vara personer som inte varit på arbetsmarknaden så länge, eller de har varit anställda länge, så det är klart att bara hitta ett jobb nu för tiden det kräver jättestor kunskap. När de hittade jobb första gången, så var det Arbetsförmedlingen som sa: ”Ja, men fråga efter Svensson på måndag morgon. Han vet att du kommer”, eller så.

HE: Ja, så att det har ändrat sig.

PG: Ja, nu är det någonting helt annat.

HE: Jobbar ni även proaktivt eller går det? Jag tänkte egentligen på att försäkringsbolag brukar ju ofta vara proaktiva och undvika att det blir skador så att säga.

PG: Absolut. Ja, det gör vi och det är en stor del av vårt jobb framåt, att erbjuda företag och klienten mycket mer inom kompetensutveckling och kunna jobba mycket mer som en karriärcoach även innan man kommer till ett läge när man måste sägas upp av någon anledning.

HE: Mm, spännande. Om man går in på lite det som uppenbart händer just nu då med corona. Hur har det varit för er på TRR under corona? Har det varit ökade uppsägningar och hur har ni lyckats hantera det?

PG: Ja, det har vi haft i branscher som är tydligt påverkade, som resor och evenemang. Det som även är intressant, och så klart tråkigt, är att det är många andra branscher som följer med. Om man tänker exempelvis evenemangsbranschen, om det inte finns någon konsert på Liseberg eller på Ullevi eller någonting, då är det all ljudutrustning, tekniken, ljud och bild, folk som hyr ut stora skärmar, det är mat och dryck.

HE: De ekonomiska hjulen liksom stannar och då stannar det till sist för nästan alla.

PG: Ja, det är många branscher som har det väldigt, väldigt tufft och som varit tvungna att först permittera och sedan hantera uppsägningar. Så det är väldigt tråkigt. Men jag måste säga det har ganska bra ändå. Det är klart, vi har haft många in, klienter som kommer till oss, men även många som lämnar oss som hittat jobb. Det finns branscher som går bra oavsett corona, om man exempelvis tar hela teknikbranschen.

HE: Om man tar in specialitet kring att starta företag, är det många som tar chansen just nu?

PG: Ja, det är det absolut. Vi får också tänka att när vi säger starta företag inom TRR, då tänker vi att klienten startar företaget i en omställningssituation. Så det är inte så att: ”Ja, nu ska starta nu och jag ska få ihop en massa kapital och sen efter fem år ska jag göra en exit på börsen eller sälja vidare”, eller någonting sånt. Det är i regel inte den typen av företag. Det kan vara så, och vissa kommer med det, men för de flesta är det mer: ”Ja, jag ska ersätta min egen lön och kanske ha lite andra villkor än vad jag har haft tidigare.” Vi jobbar med många konsulter, kanske 70 procent av personerna som startar eget genom oss är konsulter. Det är mycket teknik, mycket management, interim och sånt, mycket frilansande och reklam och grafiskt. Jag försöker också med en del att tänka: ”Ja, men vänta, då får vi …” Det är liksom ingen big deal att starta eget. Man tänker: ”Okej, vem ska betala mig för mina tjänster?” Det är fråga ett. Fråga två är: ”Okej, hur ska jag ta betalt? Ska jag betalt som anställd eller ska jag ta betalt som egenföretagare eller något mellanting med ett eget anställningsbolag”, eller den typen av förfaranden.

70 procent av personerna som startar eget genom oss är konsulter.

HE: Själva det administrativa med att starta ett företag är ju väldigt lätt på Bolagsverket och så. Det kan jag intyga.

PG: Absolut. Det är hur bra som helst, och du har exempelvis verksamt.se där du har allting samlat.

HE:Och aktiekapitalet har sänkts också för aktiebolag, va?

PG:Ja, det är 25 000 nu, så det är väldigt smidigt. Det enda som man kan ha problem med är om man blir uppsagd, och då pratar vi om att man måste ha A-kassa och så där, för eget företagande och A-kassa går inte ihop, så det får man jobba lite med …

HE: Är det lite stelbent där? Att det borde vara enklare?

PG: Ja, det borde vara enklare, men det är en process. Just nu har Arbetsförmedlingen varit ganska generösa med starta eget-bidraget och aktivitetsbidraget, och de har förlängt fram tills årsskiftet om man får beslut innan årets slut, så totalt tolv månader i stället för sex månader. Det är klart det är saker som görs, men det är en bit kvar.

HE: När man tänker på hur prognosen var, just att få nytt jobb om man blev av med sitt jobb, den såg ju ganska dyster ut i mars och man gjorde jämförelser med finanskrisen 2008. Stämde de siffrorna? Hur blev utfallet? Du lät ju ändå lite optimistisk här tidigare.

PG: Utfallet har blivit ganska bra skulle jag väl säga, men då måste man vara beredd att ta någonting under en kortare tid för att gå vidare till någonting mer långsiktigt senare. Jag pratade med en klient här precis efter lunch och där kunde vi också se att det finns rätt många jobb ute att söka ändå, så det är inte helt stopp, det är det inte.

HE: Du nämnde teknik tidigare som ett område där det finns en del jobb att söka, och vi jobbar ju även med rekrytering, så där ser vi också att bland programmerare är det också rätt så bra snurr får man säga.

PG: Ja, exakt.

HE: Så det är tråkigt när folk blir av med jobbet, men det verkar som att många kan få hjälp med en nystart via TRR, lyckas med eget företagande eller hitta någonting nytt. Men om vi pratar om eget företagande, har du något exempel eller något mer anekdotiskt kring hur man kan vända situationen till något positivt? Du kanske har varit med om någon som har startat företag och som du säger blivit glad över att ha fått den möjligheten?

PG: Ja, vi skickar ju ut en enkät varje år och frågar personer som avslutat sitt åtagande hos oss för två, tre år sedan, kring hur det gått. Det visar att 80 procent av de här personerna har företagandet som huvudinkomst.

HE: Av de som startade eget då?

PG: Ja, av de som startade eget hos oss.

HE: Men det är ju jättebra siffror.

PG: Det är jättebra. Men en annan sak som jag tänker på i dag är att starta eget i dag blir en helt annan möjlighet, för om man tänker på de här konsulterna: ”Okej, just nu kanske det inte går att få en tillsvidare tjänst i precis vad jag vill, men jag kan erbjuda arbetsgivaren att jag kan konsulta.” Och sen efter sex månader efter ett år så säger de kanske: ”Hej, är du intresserad av en fast tjänst, för nu är läget annorlunda.” Så man kan också se det som en blandning.

HE: Det kan bli en väg in?

PG: En väg in, exakt. Vi vet att världen går mer och mer åt det här hållet.

HE: Gigekonomi och så här.

PG: Gigekonomi och så vidare, så det är inga konstigheter.

Om vi tittar på Danmark som är så nära oss, men de byter jobb hela tiden. (...) Dessutom är de några av de som är mest nöjda med sin arbetssituation i världen, medan Sverige är långt ner på listan.

HE: Så du har jobbat för TRR i åtta år. Har du sett några förändringar i stan, här i Göteborg, kring företagande? Eller hur det funkar med uppsägningar och anställning? Rör sig folk mer mellan jobb än vad man brukade? Det här med gigekonomin, eller?

PG: Det blir mer rörelse i arbetsmarknaden, definitivt. När jag kom så var det väldigt mycket av den här stelheten. Och det är intressant att titta på olika länder. Om vi tittar på Danmark som är så nära oss, fast de byter jobb hela tiden och det är inga konstigheter. Det är ett annat flöde av människor. Dessutom är de några av de som är mest nöjda med sin arbetssituation i världen och Sverige är långt ner på listan.

HE: Det är ju intressant.

PG: Och där kan man fundera: ”Är det så att jag har av tradition har fastnat på en trygg anställning?” Där livet är en lång anställning.

HE: Just det, vi hade ju Lovisa Ehrenborg här i september och då berättade hon om en punktinsats som finns med utlandsfödda ingenjörer och som då hade någon månad kvar till att få uppehållstillstånd, och så blir de uppsagda på grund av corona. Och det var ju väldigt problematiskt då. Vet du hur det har gått med det projektet?

PG: Det har gått väldigt bra och det är många som har fått jobb. Det är oftast personer som är lite yngre… eller yngre och yngre, 40 och yngre kanske. På något vis har de ett annat driv. Jag har en klient som fick jobb i Stockholm. Jag frågade honom: ”Ja, jag flyttade det. Det är inga problem.”

HE: Det är en bra inställning att ha om man ska lyckas, ja.

PG: Ja, precis, så att det blev jätteframgångsrikt.

HE: Har du något tips till de som vill gå från en anställning till att starta eget? Man behöver ju inte vänta tills man bli uppdrag. Vad är ett bra tips om man vill ta steget?

PG: Ja, det är oftast så att de flesta som startar eget har en tidigare arbetsgivare som uppdragsgivare eller som kund, så det är mer att …

HE: Hitta vem som vill betala för ens tjänst liksom.

PG: Precis, det är det igen.

HE: Det kanske är lättaste sättet att starta ett företag, att man gör någonting som är ungefär som i dag och så blir man egen i stället för att vara anställd. Det kanske är ett större steg om man jobbar som revisor och så vill man börja sticka kreationer och sälja online i stället liksom.

PG: Ja, precis. Det finns säkert. Och sen måste man se vad drivkraften bakom att man vill driva eget, och det kan vara: ”Ja, men jag vill kunna bestämma över min egen tid. Jag vill kunna vara min egen chef. Jag vill kunna vara flexibel.” Det är en trend som vi ser i arbetslivet att man är mer mån om att må bra, man mår bra med familjen. Man ser chefer som: ”Nej, jag vill inte vara chef längre. Jag vill inte ha det ansvaret.” Många trappar ner och vill göra ett bra jobb.

HE: Det är nog dit samhället går åt på lång sikt också, att man bryr sig mer om sitt eget välmående och så vidare. Vad är roligast med ditt jobb skulle du säga?

PG: Det är att träffa alla personer, att träffa någon från SAAB eller något annat bolag, som bara är ansvarig för en viss knapp på en bil liksom: ”Ja, jag är ansvarig för den knappen, vet du.” ”Jaha, ingenting annat?” ”Nej. Nej, nej. Bara den knappen.” ”Okej!” Och även att träffa personer som har kunskap från branscher eller områden som man aldrig har hörts talats om, som är fascinerande: ”Jaha. Ja, det är klart att det också ska finnas.” Och att vara en del av deras resa så klart och att se dem lyckas och komma vidare. Det är fantastiskt.

HE: Kul. Om man tar lite avslutande här och tittar på framtiden. Hur tror du man kommer se på anställning och eget företagande i framtiden? Vilket håll är vi på väg emot om du skulle blicka säg 10+ år in i framtiden?

PG: Ja, jag tror mer att det blir det här gigkonceptet, att det blir mer att man är egen och man jobbar lite här och lite där efter behov och efter sina egna önskemål om vad man vill jobba med.

HE: Du tror att det rör sig åt det hållet. Ja, vi får se om det slår in. Det är ju många som är inne på det kanske.

PG: Ja. Ja, visst.

HE: Tack så mycket Paul Garside.

PG: Ja, tack Henrik. Jättekul. Tack.

Previous
Previous

31. Göteborg 2020 med Peter Grönberg

Next
Next

29. Hack the crisis with Annaam Butt