Vill se möjligheterna bortom dagens verklighet

Det var företagskulturen som gjorde att Torbjörn Zhan Wästerlid sökte sig till Codic för tre år sedan. I sin nuvarande roll som scrum master ansvarar han för två team på 16 respektive sex utvecklare. I Mitt yrkesliv berättar han om fördelarna med att vara IT-konsult och hur det har hjälpt honom att bli modigare i sitt arbete.

Jag heter Torbjörn Zhan Wästerlid och jobbar som scrum master i Göteborg.
Utbildad inom Engineering Physics (M.Sc.), Chalmers Tekniska Högskola.
Har jobbat på Codic sedan december 2019.
På kafferasten diskuterar jag sport och fritidsintressen. Men en personlig favorit hos mig är att höra historier från mina kollegors hemländer. Allt från uppväxt, till hur jobbet var eller de dagsaktuella händelser som präglar landet.

Det var människorna och kulturen på Codic som gjorde att jag sökte hit. Dels hade jag arbetat med vd:n Henrik tidigare, dels gillade jag att kontoret möblerats med brädspel, men framförallt var det en känsla av att på Codic så var det inte pengarna som var i fokus, utan att jag ska känna att mina uppdrag är utvecklande och i bästa fall meningsfulla. Jag hoppades också kunna plocka upp lite entreprenörsanda.

Min roll som scrum master innebär att jag är en ledare som hjälper teamet att växa som grupp, att bli självgående, att förbättra sina processer och att verka för förbättrade processer på hela bolaget. Jag försöker göra detta genom och med teamet istället för åt teamet.

Att vara anställd på Codic är som att ha tillgång till ett andra hem utan allt arbete som ett hem medför.

En stor utmaning jag möter är att få mina medarbetare att se möjligheterna bortom dagens verklighet. Det är lätt att känna sig fastlåst i ett system eller maktlös att åstadkomma förändring, men det är härligt att se när människor får upp ögonen för sin egen makt och förmåga.

För mig har det bästa med att vara IT konsult varit att jag får hjälp med att hitta intressanta uppdrag. På så vis blir det lättare att prova några olika industrier och företag än om jag skulle sitta och söka själv. Dessutom kan jag byta uppdrag och därmed kollegor samtidigt som jag har kvar kollegor och chef på konsultbolaget. Även det gör det lättare att våga prova nya saker.

Torbjörn ger sina kollegor en lektion i tai chi på en konferens i Hindås, hösten 2022.

Jag har arbetat inom IT i tio år, ungefär en fjärdedel av mitt arbetsliv. Med tanke på den utveckling jag sett hos mig själv och som alltjämt sker inom området kan jag nog tänka mig att lägga i alla fall tio år till. När jag inte jobbar ägnar jag mig åt familjen, att läsa böcker, spela spel och träna tai chi.

Att vara anställd på Codic är som att ha tillgång till ett andra hem utan allt arbete som ett hem medför. När det känns jobbigt på uppdraget är det alltid härligt att komma tillbaka till Codic en stund. Där finns frukost, mellanmål, soffor och trevligt sällskap. Codic känns sällan som arbete för mig.

Previous
Previous

Flyttade till Sverige för att jobba som utvecklare